Paleis voor Volksvlijt, Amsterdam

90 jarig Jubileum K.C. ‘s-Hertogenbosch e.o.

26 maart 1924 – 26 maart 2014

Dit jaar is voor de K.C. ‘s-Hertogenbosch e.o. een bijzonder jaar. Onze club bestaat, om precies te zijn op 26 maart 2014, 90 jaar. Veel over die tijd weten we helaas niet meer, maar wat er bekend is over het ontstaan en bestaan van de club kunt u lezen bij de geschiedenis van de Kynologenclub.

hondenshow 1924

Hondenshow 1924 in Rotterdam, in het jaar dat de Kynologenclub werd opgericht.

Activiteiten

We mogen er heel trots op zijn dat na 90 jaar de club nog steeds actief is! Uiteraard is in de loop van de jaren van alles gebeurd, vooral hebben we veel activiteiten georganiseerd:

 • Gehoorzaamheidscursussen voor alle honden
 • Ringtraining voor showhonden
 • Kind-Hond cursus
 • Kynologische Kennis KK1, theoretische cursus
1900 Engelse Setter

Engelse Setter rond 1900

 • Cursus EHBO voor honden
 • Cursus Ringmedewerker
 • Wandeltochten voor hond en baas
 • Voorlichtingsavonden, lezingen, voordrachten
 • Demonstraties
 • Advies bij aanschaf, opvoeding en verzorging
 • Jaarlijks een Clubmatch

Kleine terugblik

Al die 90 jaren hebben bestuursleden en vrijwilligers van destijds en nu hun best gedaan om de club te laten bestaan, zelfs de Tweede Wereldoorlog hebben we overleefd!

In 1952 werden bij Koninklijk Besluit de statuten van de club goedgekeurd. Vandaar het kroontjekroon boven ons logo!

Jarenlang zijn we bezig geweest om een eigen terrein te krijgen met een clubhuis. In ons eigen ‘s-Hertogenbosch is dat heel moeilijk, maar als we voldoende zouden sparen zou die kans heel groot zijn.

Hondenshow in 1897

Hondenshow in 1897

De theoretische cursussen zoals de KK1, EHBO voor honden, demonstraties enz. organiseren we in Sociaal Cultureel Centrum de Helftheuvel.
Daar werden ook wekelijks op woensdagavond de ringtrainingen gehouden en twee keer per jaar worden daar de diploma’s uitgereikt van de gehoorzaamheidscursussen.

In 2009 is er een dieptepunt geweest, het ergste wat in een vereniging kan gebeuren is onze KC ‘s-Hertogenbosch en Omstreken overkomen. Wij zijn toen namelijk beroofd van al onze financiële middelen.

Met vereende krachten hebben we de club er weer bovenop gekregen. We zijn werkelijk door veel mensen die hart hadden voor de K.C. geholpen, waar we hen heel dankbaar voor zijn!

Clubblad

In de voorgaande jaren hebben we eerst 5, later 4 keer per jaar een clubblad uitgebracht. 30 Jaargangen lang, van 1980 tot en met 2009. Mede ook door de  financiële gebeurtenis zijn we overgegaan naar de Digitale Nieuwsbrief. Onze leden krijgen 4 keer per jaar een nieuwsbrief met actueel nieuws en een agenda.

Jubileum

In de loop van dit jaar zullen er diverse activiteiten plaatsvinden met een feestelijk tintje. In de nieuwsbrief laten we onze leden weten wat we allemaal gaan organiseren.

Clubmatch / Rashondenshow

Ieder jaar organiseren we onze clubmatch/rashondenshow! Natuurlijk zal dit jaar ook de clubmatch (rashondenshow) in het teken staan van het jubileum. Meer hierover is nog even een verrassing..

Vooruitblik

Wij hopen uiteraard met al onze activiteiten succesvol te kunnen doorgaan.
Aanpassen m.b.t. eigen veld en clubgebouw blijft nog steeds nummer 1 op onze verlanglijst.

Wij hopen op medewerking van de Gemeente ’s-Hertogenbosch, al zullen wij moeten erkennen dat de genoemde fraude hierin een rol zal spelen.

Wij vertrouwen op de medewerking en het enthousiasme van onze leden, om onze club in bloei te kunnen laten voortbestaan.

Bestuur K.C. ‘s-Hertogenbosch e.o.

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.