Honden in de winter
De winter is een heerlijke tijd om er met uw hond op uit te trekken: het is niet te warm en de omgeving vaak lekker rustig. Toch zijn er een paar zaken waar u op moet letten bij extreem winterweer.
Voetzooltjes insmeren met vaseline
Als er veel pekel gestrooid wordt is dit voor de hondenvoeten niet optimaal. Afspoelen en drogen na de wandeling kan voorkomen dat de hond aan zijn voeten gaat likken met schraalheid tussen de tenen tot gevolg.
Meer over strooizout
Wat je op de foto ziet, is geen cocaïne of amfetamine maar strooizout. 4 gram strooizout! Voor de mens en op het oog een hele kleine hoeveelheid maar dat kleine beetje kan het verschil zijn tussen gezellig op de bank knuffelen met je hond of een spoedbezoek aan de dierenarts met een paar spannende dagen die volgen of nog erger…
Dit kleine beetje zout, in sommige gevallen is zelfs minder nodig, is giftig voor honden. Hoe kleiner de hond, hoe lager de dosis strooizout die nodig is voor vergiftiging. Hoe lager de weerstand van je hond (groot of klein), hoe groter de kans op vergiftiging.
Kijk dus uit waar je loopt!
Strooizout kan irritatie veroorzaken tussen de tenen waardoor je hond dat schoon wil likken en dus zout binnenkrijgt. Let dus op van welke sneeuw je een sneeuwbal maakt die je hond mag vangen of waar je hond sneeuw eet! Er wordt aangegeven dat er per vierkante meter ongeveer 10 gram uitgestrooid wordt. Helaas zitten daar ook wat grotere stukken/aan elkaar gekleefd zout tussen. Het zal net in jouw sneeuwbal zitten.
Natuurlijk kun je de poten enigszins beschermen door een spray of vaseline bv maar ook daar kan strooizout aan vast blijven plakken en dus tussen de tenen blijven irriteren.
Maak daarom na iedere wandeling, ook als er geen sneeuw meer op de paden te zien is, de poten grondig schoon en droog. Mocht je merken dat de poten toch geïrriteerd zijn, smeer er dan een klein beetje goede zalf op.
Mocht je twijfelen of je hond een zoutvergiftiging heeft opgelopen, raadpleeg dan direct je dierenarts!
Laat de hond niet nat worden
Een natte hond heeft eerder kans om onderkoeld te raken. Houdt uw hond in beweging, dan houdt hij zich warm. Voor honden met een korte vacht kunt u eventueel een honden jas of dekje aanschaffen.
Let op ijs en sneeuw
Als er scherpe ijs delen op zijn pad liggen kan deze verwonding van de voetzolen veroorzaken. Deze verwondingen genezen echter erg snel en daar mag hij dan weer wel aan likken. Dat bevordert juist de genezing.
Bevroren sloten en plassen zijn voor honden taboe. Een hond weet niet waar en wanneer het ijs betrouwbaar is. Bovendien kan hij op het ijs een nare uitglijder maken en een bot breken. Voorkom problemen en houdt uw hond bij het ijs weg.
Een flink pak sneeuw is een feest voor de mens en de hond. Pas op dat de hond geen sneeuw (ballen) eet, daar kunnen de darmen van slag van raken met diarree als gevolg. Bij langharige honden kan de sneeuw zich ophopen in de vacht. Dat worden dan sneeuwklompjes en dit voelt ongemakkelijk aan. Overtollig haar bij de poten kunt wegknippen.
Mochten er toch nog klompjes sneeuw aan de vacht vast kleven, knijp ze dan stuk. Probeer ze nooit los te trekken!
Al met al, de winter is een mooi seizoen en als u met de voorgaande adviezen rekening houdt, zullen u en uw hond de winter met veel plezier doorkomen!
Bedankt!!!