Hondenbeet

Nu er in de media weer volop plaats is voor het thema hondenbeten is het goed hierover wat meer te weten.

Een hondenbeet

Een hondenbeet is in principe altijd een kneusbeet al dan niet met open wond. Door de kneuzing zijn de bloedvaten ernstig beschadigd en heeft infectie de kans om in een hoog tempo omliggende gebieden te bereiken. Dit leidt praktisch altijd tot zwelling van het wondgebied.
De mondflora van de hond is rijk aan bacteriën,  zodat bij een open wond infectie op de loer ligt.

Wat kunnen we doen wanneer wij zelf gebeten zijn?

Goed spoelen!Goed uitspoelen van de wond met kraanwater en de wond bedekken met een nat verband. Dit zal de zwelling doen afnemen en de pijn verminderen.
Kleine wonden kunnen op die manier behandeld worden. Enkele dagen een nat verband zal snel verbetering brengen. Ook bij alleen kneuzing helpt een nat verband.

Bij een grote beet is het verstandig medisch advies in te winnen.
Het hechten van een open wond zal indien nodig zodanig los gebeuren dat wondvocht kan uittreden en een eventuele infectie niet opgesloten wordt. Open wonden dienen zo lang mogelijk te worden opengehouden.

Welkom bij Kynologenclub ‘s-Hertogenbosch e.o.

Bij onze club zijn alle honden welkom, ook rassen die de naam hebben agressief te zijn.

Er bestaan inderdaad honden die een lage bijtdrempel hebben. Het is dan aan de baas om het gedrag van de hond dusdanig om te buigen, dat al zijn goede en spontane karaktereigenschappen de overhand krijgen.
Honden van het bullenbijterstype zijn van nature spontane en vriendelijke honden. Zij doen alles met enthousiasme. En daar ligt het gevaar. Als zij eenmaal gevochten hebben gaan zij dat ook leuk vinden en doen dit dan vol geestdrift en passie. Generaties lang zijn zij daarop gefokt. Het heeft geen zin hiervoor de hond te bestraffen.

Vechtende hondenHonden die qua aard oplettend en wantrouwend zijn, zoals sommige herdershonden en berghonden, kunnen ook ongewenst gedrag vertonen. Terriërs met felle jacht en dodingsdrift zijn daar ook op geselecteerd.
Maar in elk ras (én kruisingen) kunnen exemplaren voorkomen, die door de omstandigheden gedwongen, kunnen uitvallen of zelfs bijten.

Dergelijke omstandigheden zijn onder andere bedreiging, geprikkeldheid, angst en dergelijke.
Een hond met panische angst, die geen vluchtmogelijkheid heeft kàn in principe niet anders dan handelen, met als doel de situatie de baas te worden. Het is van het grootste belang u te verdiepen in de karaktereigenschappen van het ras van uw keuze. Dat kan veel ellende voorkomen.

Als gouden regel geldt

Beter voorkomen dan genezen.
Wees altijd alert, ook op het gedrag van andere nabije (uitlokkende) honden.
Bij onze trainingen ontvangt u tips en leert u het gedrag van uw hond ten goede te beïnvloeden.

En wanneer uw hond gebeten is?

  • Bij grote wonden kunt u diergeneeskundig advies inwinnen.
  • Bij open scheurwonden is gedeeltelijk hechten soms de aangewezen weg. Ook hier is kneuzing en zwelling aanwezig.
  • Bij kleinere wonden op plaatsen waar de hond zelf de wond kan likken is medisch ingrijpen meestal niet nodig.

Wij hopen dat het allemaal zo ver niet zal komen en mocht uw hond een lage bijtrem hebben, houdt hem dan goed onder controle en probeer onaangename situaties te voorkomen.

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.