vuurwerk-2015

Vuurwerk & honden

Hebben we het nu al over vuurwerk? Ja, want heel veel huisdieren zijn gevoelig voor harde geluiden. Nu al kunt u aan de slag gaan om met de jaarwisseling  het voor uw huisdier(en) zo aangenaam mogelijk te maken.

vuurwerkangstWe mogen op oud en nieuw geen vuurwerk gebruiken, maar helaas zal niet iedereen zich daaraan houden! We horen nu al harde knallen, onze huisvriend dus ook!!!
Schrik en wegvluchten zijn de eerste reacties bij de eerste knallen. Jaarlijks lopen veel dieren hierdoor verloren, angst voor het onbekende krijgt de overhand.

ENKELE TIPS VOOR UW HOND

  • Het is beter uw hond in de dagen rond de jaarwisseling niet los te laten lopen.
  • Laat hem op oudejaarsdag zo mogelijk uitgebreid uit zodat hij ‘s avonds moe is.
  • Zet de radio of de tv aan en houdt de gordijnen gesloten.
  • Let ook op dat hij niet kan ontsnappen als kennissen in de feestnacht bij u aankomen.
  • Zorg dat het huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn naamkokertje om heeft, zodat in geval van onverhoopt weglopen het dier snel en makkelijk teruggevonden kan worden.
  • Ga niet overdreven troosten (tenzij er sprake is van complete paniek), het dier krijgt dan de indruk dat er iets mis is en dat zijn angst terecht is. Het beste is om zelf zo normaal mogelijk gedrag te vertonen.
  • Geef de honden rond 20.00 uur een bord met pasta. Gewoon gekookt, zonder saus. Een beetje bouillon erbij (van een bouillonblokje, maar niet teveel) en ze vinden het heerlijk. Honden worden er rustig van, zonder gedrogeerd te worden. In pasta zit namelijk een stof “trypofaan”, dat er voor zorgt dat honden minder gestrest reageren op de omgeving. Trypofaan zit overigens ook in ‘Rust Compositum’ van De Groene Os.

Gewenning aan harde geluiden moet u ruim van tevoren starten. Dit geldt ook wanneer u gebruik wilt maken van bepaalde diëten, stress verminderende medicijnen of voedingssupplementen. Vraag hiervoor advies aan uw dierenarts.

Dierenartsen zijn terughoudend met het verstrekken van kalmeringsmiddelen die wel het dier versuffen maar de stress niet verminderen. Bovendien werken deze middelen veelal de gevoeligheid voor harde geluiden in de hand.

Wellicht ten overvloede: Houdt ook uw kat binnen. Angst voor vuurwerk is vaak de aanleiding tot weglopen.

Denkt u bij dat ene rotje ook even aan ons!

huisdieren-en-vuurwerk

 

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.