Puppy in huis of opkomst!
Een puppy in huis of opkomst en wat nu? De puppy cursussen kunnen door de corona maatregelen helaas niet door gaan.
We willen u toch een beetje opgang helpen, daarom hebben we wat tips en een paar oefeningetjes op papier gezet.
Algemene tips
-
- Gun de pup rust, hij moet nog heel veel slapen.
- Vaak maar niet te lang wandelen, vuistregel: 1 minuut per week dat de pup oud is (8 weken oude pup 8 minuten, 9 weken oude pup 9 minuten, etc.).
Dit geldt ongeveer tot de pup een jaar oud is). - Geen traplopen en springen.
- Bedenk: aanleren is makkelijker dan afleren. Dus wanneer u niet wilt dat een volwassen hond op de bank mag, sta het dan ook niet toe bij de pup.
- Laat hem aan zoveel mogelijk dingen wennen. Maar wel op zijn eigen tempo in kleine stapjes.
- Dingen waar hij iets mee mag: (andere honden, mensen, speelgoed, etc.) Dit is socialiseren.
- Dingen waar hij niets mee mag: (stofzuiger, fietsers, joggers, andere diersoorten zoals koeien, eenden, etc.) Dit is habitueren.
- Diverse geluiden.
- Autorijden: eerst gewoon samen in de geparkeerde auto, daarna een klein blokje om, en wanneer de pup zich in de auto op zijn gemak voelt kunt u aan echte ritjes beginnen. Ga de eerste ritjes naar iets leuks, bv het bos en dus niet naar de dierenarts.
- Alleen zijn: Zeker in deze coronatijd waar veel mensen thuis werken en kinderen geen school hebben, is er altijd iemand om de hond heen.
Het is echt belangrijk dat hij ook leert alleen te zijn! Doe dit ook weer in kleine stapjes.
Zindelijkheidstraining
- Laat uw puppy elke 2 uur plassen.
- Voor en na het eten, wanneer ze geslapen hebben en na het spelen naar buiten.
- Let op signalen zoals snuffelen en ronddraaien. Draag hem dan naar buiten. Een pup heeft een plas rem wanneer hij opgetild word.
- Beloon als hij zijn behoefte buiten heeft gedaan, ga dan niet meteen weer naar binnen.
- Gebruik een bench, een hond probeert zijn “nest” schoon te houden.
- Let op waar u hem uitlaat, voor zijn derde inenting (rond de 12 weken) is de pup nog gevoelig voor diverse besmettingen. Vermijd honden uitlaatstroken en uitrenvelden, hier liggen te veel uitwerpselen.
De eerste oefeningen
Voor elke oefening die u wilt aanleren gelden de volgende regels:
-
- Leer het eerst aan met een handgebaar, de hond kent de betekenis van het woord immers nog niet!
- Daarna eerst het commando en dan pas het reeds aangeleerde handgebaar.
- Gebruik korte commando’s.
- Direct belonen met stem en brokje. Alleen belonen bij het gewenste resultaat!
Lukt het echt niet, geef dan een commando die de hond al beheerst, zo kunt u elke oefening positief afsluiten. - Herhaal veel en doe nieuwe oefeningen in kleine stapjes, blijf positief!
Zit oefening
De meeste mensen beginnen met het leren zitten, elke hond heeft dit snel door maar toch een paar tips voor de “zit” oefening:
-
- Druk niet op zijn achterhand om hem te laten zitten, dit is slecht voor zijn heupen.
- Gebruik gebaren: de hond staat voor u, houdt uw hand met een klein brokje op ongeveer 50cm over de kop van de hond. De hond volgt de hand en valt vanzelf in de “zit” positie. Zodra
de hond zit, meteen belonen met stem en brokje. - Als het voorgaande goed gaat noemt u zijn naam zeg “zit”, doe de hand beweging met brokje als hier boven.
Hier komen
De pup moet het leuk vinden om te komen!
- Beloon hem altijd als hij komt, ook als het te lang heeft geduurd naar uw zin. Als u hem straft omdat hij niet direct kwam denkt hij de volgende keer “ja dag, ik kom echt niet want dan krijg ik op mijn kop”!!
- Komt hij heel snel dan bent u heel enthousiast en krijgt hij een paar brokjes.
- Komt hij redelijk snel dan beloont u hem iets minder, met 1 brokje.
- Als het een paar minuten duurt voor dat hij komt zegt u alleen “goedzo”, zónder brokje.
- Roep hem niet alleen als hij naar binnen moet. Roepen moet niet het einde zijn van de lol! Dus, roep hem bij u, beloon hem en laat hem weer verder spelen.
- Roep de pup wanneer het een grote kans van slagen heeft.
- Als hij net met een hond aan het spelen is laat hem dan even. Op het moment dat hij iets minder fanatiek speelt kunt u hem roepen. Beloon hem even en laat hem verder spelen.
- De meeste pups hebben elke dag 1 of meerdere keren “de gekke 5 minuten” en rennen dan als een razende rond. Tijdens deze “5 minuten” roep hem niet, hij luistert dan toch niet. Laat hem even uitrazen, daarna heeft u meer succes dat hij komt!
Aandacht
Naast het zitten en komen zijn er 2 dingen heel belangrijk en tegelijk het moeilijkste om aan te leren!
-
- Aandacht vragen en dan ook krijgen! U kunt een hond alleen iets leren als hij aandacht voor u heeft.
- Niet trekken aan de lijn.
Aandacht vragen leert u op onze cursus op 2 manieren:
- Met de KIJK oefening : U gaat rechtop voor de hond staan, laat hem ruiken dat u een brokje in de hand hebt. Breng de hand met brokje op borsthoogte en zeg enthousiast: “Fikkie kijk”! Zodra hij even oogcontact maakt zegt u “goedzo”, en geeft u het brokje. Herhaal dit een paar keer. Daarna gaat u controleren of hij het door heeft. U wacht tot de pup weg kijkt, dan zegt u weer: “Fikkie kijk”! Wanneer hij weer kijkt meteen een “goedzo”, en geeft u een brokje.
- De aandacht kunt u ook vragen met de hand touch. Hierbij leert de hond op commando uw hand aan te raken met zijn neus. U begint met het bewegen van de hand, uit nieuwsgierigheid komt de hond dan meestal vanzelf aan uw hand ruiken. Zodra hij uw hand aanraakt is het “goedzo, en een brokje” Dit herhaalt u 2-3 keer snel achter elkaar! Daarna zegt u touch, en herhaalt u de oefening, zo leert u hem het commando. Als dit goed gaat houdt u de hand stil en kijk of het nog steeds lukt wanneer u touch zegt.
Als een pup moe is kan hij gaan zeuren, dit uit zich bijvoorbeeld door in de mouwen bijten enz. Deze touch oefening werkt ook vaak goed als afleiding tijdens een van zijn bijtbuien omdat u hem dan wat te doen geeft.
Niet trekken
Hierbij is het belangrijk dat u zo min mogelijk met een strakke lijn loopt. Lijn strak betekent: ik leer mijn hond trekken!
- Zo consequent mogelijk zijn. Een strakke lijn is niet altijd te voorkomen maar hoe consequenter u bent hoe sneller hij het leert.
- Ruk zo min mogelijk aan de lijn, de hond moet het fijn vinden om naast u te lopen.
- Als de lijn strak staat, roep de hond dan even naar u toe. Vraag zijn aandacht en loop kletsend verder zodat u zijn aandacht vast houdt. Heeft hij dit een stukje volgehouden, een “goedzo” en geef een brokje. Bouw de afstand dat hij netje met aandacht meeloopt langzaam op. Denk aan de timing zeg alleen “goedzo” plus brokje als hij op dat moment nog netjes naast u loopt.
- Lukt het niet ?
- blijf dan even staan.
- Draai om en loop de andere kant op.
- U kunt ook een keer om de as draaien met de hond aan de buitenkant, hij moet dan mee rennen en komt vanzelf weer naast u in plaats van voor!
- Doe dit alles spelenderwijs en zorg dat de aandacht weer naar u komt!
Let op : een hond moet mee kunnen lopen zonder trekken maar moet wel uitgebreid de gelegenheid krijgen om lekker te snuffelen, zo leert hij zijn omgeving kennen.
En verder
Lekker met uw hond bezig zijn en aanleren wat zowel u als de hond leuk vindt. Oefen vaak maar niet te lang achter elkaar en blijf oefeningen herhalen. En sluit altijd af met een makkelijke oefening zodat u hem kunt belonen.
Zijn er nog vragen, dan kunt u altijd contact opnemen met coördinator Eddy Elings of een van onze instructeurs!
Plaats een Reactie
Reageren?Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!